5 MOGELIJKE WEKPRIKKELS DIE JE SLAAP NEGATIEF BEÏNVLOEDEN

Slaappositie

De beste posities om te slapen zijn op de rug en de zij. Op de linkse zijde slapen is het meest optimale door de positie van het hart. Wanneer we op de buik liggen ligt het hoofd verdraait en komt er spanning op de tussenwervelschijven. Dit kan een vervelend gevoel geven in de onderrug waardoor je gewekt kan worden. Een nieuw slaappatroon aanleren kan 4-6 maanden duren. Gun jezelf de tijd om het te leren en geniet van je slaap.

Omgevingstemperatuur in de slaapkamer

De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen de 6-18 °C. Wanneer de slaapkamer geventileerd kan worden is dit een pluspunt. Let op want dit is voor ieder persoon verschillend. Soms ga je met je partner een compromis moeten sluiten. Een tip: Verlucht de kamer een uur voor je gaat slapen.

Temperatuur in bed

Hier is geen ideale temperatuur voor beschreven. De lichaamstemperatuur aan de huid is 27 °C. Wanneer je een waterbed hebt kan je het bed in de zomer instellen op 26 °C om een fris gevoel te hebben als je naar bed gaat. En op 28 °C in de winter. Verder is het belangrijk om een goed dekbed te hebben. Dit is ook weer per persoon verschillend. Heb je liever een lichter deken of eerder wat zwaarder? Zweet je veel of weinig? Heb je snel warm of koud? Het kan belangrijk zijn om dit met je partner te bespreken om in sommige gevallen te kiezen voor aparte matrassen en dekbedden. Dan kan je zelf bepalen waar je op en onder ligt. Een goed dekbed moet kunnen ventileren. De beste keuze voor dekbedden zijn onder andere: schapenwol, kamelenhaar, cashmere.

GSM op de slaapkamer

Dit is het slechtste elektronisch toestel op een slaapkamer. Het zorgt voor te veel scherm prikkels vlak voor het slapen gaan. De hersenen krijgen geen kans om tot rust te komen voor het slapen gaan. Ook al val je met de gsm in de hand in slaap. De hersenengolven zijn daarbij nog volop actief al merk je het niet. Het is vooral de REM-slaap die daar het meeste onder lijdt. Wanneer je het WIFI  signaal nog hebt opstaan en je krijgt een berichtje binnen dan heb je 1u tot 1,5 nodig om terug in een diepe slaap te geraken. Een tussenstap om de gsm niet op de slaapkamer te bannen is de gsm op vliegtuigstand zetten. Als je dit 3 tot 4 weken kan volhouden kan je stap zetten om de gsm niet op de slaapkamer te leggen.

Lichtinval op de slaapkamer

Eén streep licht binnen in de slaapkamer kan al voldoende zijn om wakker te worden en je slaap verder te verstoren. Een voorbeeld uit de topsport. Als de voetbalclub van Manchester United op verplaatsing gaat spelen en ze in een hotel moeten slapen dan is er een team van medewekers die alles gaat afplakken waar licht kan doorkomen. Conclusie is dat hoe donkerder de kamer hoe beter je slaap kan zijn.

Scroll naar boven