aandachtspunten om fietsprestaties te verbeteren naast het fietsen

1. Herstel

Slaap, voeding, stressmanagement en massage zijn hierbij niet weg te denken. Je trainingsplan mag dan tot in het detail zijn uitgewerkt. Als je niet goed herstelt van je trainingen is het moeilijk om progressie te maken. Er lijkt dan altijd iets tussen te komen wat je progressie verhinderd. ⁠

2. Mindset

Matcht je doel met je handelingen? Je kan een bepaald doel willen bereiken maar zitten je dagdagelijkse handelingen (trainingsmotivatie, geduld, mentale sterkte, inzet,..) op hetzelfde niveau. Als dat niet het geval is loop je constant achter de feiten aan. Je doel lijkt op die manier onbereikbaar.⁠

3. Mobiliteit

Je hoeft je niet als een Yogi in bochten kunnen wringen. Maar waarom is mobiliteit nu belangrijk voor jou als wielrenner? Een gewricht wat beperkt is in zijn functie heeft invloed op de belastbaarheid van het lichaam. Een fietshouding zorgt hier automatisch voor een functieverlies van bepaalde spieren. Als je hier geen aandacht aan schenkt gaat dit je prestaties negatief beïnvloeden met mogelijke blessures als gevolg.⁠ Hieronder vind je 2 goede mobiliteitsoefeningen terug.

4. Krachttraining

In de winterperiode krijg je de kans om de spieren en pezen op een andere manier te prikkelen, dan de cyclische beweging van het fietsen. Ik merk dat veel fietsers schrik hebben om achterstand op te lopen als ze in de winter niet voldoende fietsen. Een goed krachtprogramma doet je niveau stijgen het komende seizoen.

5. Hou een logboek bij met alle cijfers van de trainingen

Anders weet je niet precies wat je aan het doen bent. Zowel bij kracht- als fietstrainingen is dit zéér belangrijk. Dan is elke training een tussentijds resultaat. Een test is dan een bevestiging van wat je al weet van de trainingsopbouw.

Scroll naar boven